Gürün nerede? Gürün nereye ve neyle bağlantılıdır?
Ahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin hasara yol açtığı Sivas’ın Gürün ilçesinde saat 20.19 sıralarında 4.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD Beyin Sarsıntısı ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, yüzyılın afetinden etkilenen Gürün’ün de afet bölgesi ilan edildiğini duyurdu. Gürün nerede? Gürün nereye ve neyle bağlantılıdır?
GÜRÜN’DE SARSMA MI VAR?
Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin hasara yol açtığı Sivas’ın Gürün ilçesinde saat 20:19 sıralarında 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, dün yaptığı açıklamada, asrın afetinden etkilenen Gürün’ün afet bölgesi ilan edildiğini duyurdu.
GÜRN NEREDE?
Gürün, Sivas’ın en güneydeki ilçesidir.
Gürün kentindeki yerleşimin geçmişi hakkında bazı görüşler bulunmaktadır. Antik Dönem İbrani kaynaklarında (Yaratılış Kitabı) Tabal, Togarmah’ın doğu sınırında Asurlular tarafından Tilgarimmu olarak bahsedilen yerleşimin Gürün olduğu düşünülmektedir.] Merkezde Şuğul Mahallesi sınırları içerisinde kaya mağaraları bulunmaktadır. Gürün’de bulunan ve Şuğul Kanyonu’ndaki Hitit yazıtlarına göre bu mağaralar MÖ 2. binyıla Hititlere tarihlenmektedir. yapıldığı sanılmaktadır.[
Hitit hükümdarı I. Şuppiluliuma (M.Ö. 1344-1322) döneminde, doğuda Hurrilere karşı yürüttüğü sefer sırasında Tegarama şehrini ele geçirdi. Bazı araştırmacılar bu şehri Gürün ile ilişkilendirmektedir.[5] III. Shalmanezer döneminde (MÖ 859-824) Asurlular, Tabal ülkesinin doğu sınırındaki Tilgarimmu yerleşimini ele geçirdiler. Bu çağlarda yerleşim vadi geçitleri sayesinde Tabal ülkesinin doğudaki ülkelerle ulaşım yolu üzerinde bulunması nedeniyle değerli bir konumdaydı. Ayrıca bölgede demir yataklarının bulunması antik yerleşimin önemini artırmıştır.
Klasik Antik Çağ’da yerleşim Gauraina adıyla anılmaya başlanmıştır.
Ahameniş İmparatorluğu döneminde Kapadokya satraplığı sınırları içinde kalan yerleşim M.Ö. 330 yılında Makedonya Krallığı’nın eline geçmiştir. Ancak kısa bir süre sonra Ahameniş satraplarından oluşan bir hanedan tarafından kurulan Kapadokya Krallığı hakimiyetine girdi. Kapadokya Krallığı (MÖ 320 – MS 17) döneminde stratigolar tarafından yönetilen Sargaurasene satraplığının topraklarında yer alır.[9] II. Tigran’ın saltanatının başında Ermenistan Krallığı tarafından ele geçirilmişse de Lucius Cornelius Sulla komutasındaki Roma Cumhuriyeti kısa sürede Ermeni kuvvetlerini yenerek onları bağımlı Kapadokya Krallığı’na bıraktı. Roma kuvvetlerinin çekilmesiyle sık sık Ermeni-Kapadokya krallıkları arasında el değiştiren bölge, MÖ 69 yılında Roma Cumhuriyeti’nin zaferiyle sonuçlanan Tigranakert Savaşı sonucunda kalıcı olarak Kapadokya Krallığı’na bağlanmıştır.[10]Yerleşim, Kapadokya Krallığı’nın Roma İmparatorluğu tarafından ilhakından sonra kurulan ve Roma İmparatorluğu’nun ikiye bölünmesiyle Bizans İmparatorluğu sınırları içinde kalan Kapadokya Vilayeti şehirleri içerisinde yer almaktadır.