Haber

Regl ağrısıyla baş etmek mümkün

Adet dönemlerinde kadınlarda uykusuzluk, baş ağrısı, açlık hissi, şişkinlik, ruh hali değişiklikleri, memelerde ağrı ve özellikle yüzde sivilce gibi şikayetler görülebilir. Adet döngüsünün kadının üretkenliği için çok değerli olduğunu hatırlatan Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Meltem Çam, “Bu süreçte ortaya çıkan sorun ve şikayetler tedavi ile giderilebiliyor. Kadın doğum uzmanı kadının aile hekimi gibi olmalı ve bu durumlarda kadının sorunlarını farklı tıp dallarının desteğiyle multidisipliner bir yaklaşımla çözmelidir. Uygun beslenme, egzersiz ve gerekirse ilaç tedavileri denenebilir.

Menstrüasyonda ağrıya neden olan farklı sebeplerin olabileceğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Meltem Çam, “Ağır adet ağrısı yaşayan kadınların mutlaka bir kadın doğum uzmanına muayene olması gerekir. Ağrı fizyolojik yani doğal olabileceği gibi adet döngüsüne bağlı olarak rahim ve yumurtalıklardaki miyom ve kistler de bu ağrılara neden olabilir. Bu gibi durumlarda tedavi nedene göre değişiklik gösterebilir. Adet ağrıları çoğunlukla yumurtlama fonksiyonu ile ilgilidir. Ağrı kesiciler ve doğum kontrol hapları ağrıyı azaltır. Özellikle ağrı kesicilere beklenen adet gününden 1-2 gün önce başlanması şikayetlerin azalmasına yardımcı olur. Adet dönemindeki şikayetler kadının yaşam kalitesini bozuyorsa bir kadın doğum uzmanına başvurmalıdır.

Menstrüasyonu geciktirmek için sık sık ilaç kullanılmamalıdır.

Bazı ilaçlarla adet gecikmesinin mümkün olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Meltem Çam,  “Özel durumlar dışında bu yöntemin sık kullanılması uygun değildir.   Kist ve fibroidlerin tedavisi; bunların yeri, boyutu, hastanın şikayetlerinin şekli ve yoğunluğu ve en önemlisi kadının yaşı ve doğurganlığıdır. İlaç tedavisi ve bazen cerrahi tedaviler gerekebilir.

Menstrüasyon sırasında egzersiz yapmak vücut için iyidir.

Adet döngüsünün zaman zaman kadınların hayatını zorlaştıran bir süreç olabileceğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Meltem Çam,   Unutulmamalıdır ki bu dönem, bir kadının yaşamının belirli bir döneminde yaşaması gereken ve doğurganlığını sağlayan yumurtlama döngüsünün bir sonucudur. Bu dönemde karbonhidrat ve tuzdan uzak durulmalıdır. Özellikle bu dönemin tadını çıkarabilirsiniz; Yürümek, koşmak, dans etmek gibi aktivitelerle daha keyifli ve mutlu bir zaman geçirmeniz mümkün” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu